Bloggnorge.com // kolibris ord
Start blogg

Eskimoens 50 ord for snø

Kategori: Humanisme | 0 kommentarer » - Skrevet fredag 27. desember , 2013 kl. 15:34
Du har muligens lest det, hørt det, eller kanskje til og med påstått selv at eskimoen har 50 ord for Snø. Det høres jo så logisk ut det, for det er jo utrolig mye Snø der eskimoene bor. Muligens er snøen eskimoens viktigste samtaleemne? Mulig snøen er eskimoens inspirasjon til glede,kjærlighet, skjønnhet, trøst, håp og mystikk, slik som sola og våren kan være for andre?

 

eskimoer

Jeg liker eskimoens 50 ord for Snø

Driffting – twisting – whiteout –blackbird braille – wenceslasaire – avalanche – swans-a-melting, deamondi-pavlova – eiderfalls – santanyeroofdikov –stellatundra – hunsters’ dream – fallop’ njoompoola –zebranivem – spangladasha – albadune – hironocrashka –hooded-wept – phlegm de neige – mouantainsob – anklebreaker –erase-o-dust – shnamistoflopp’n – terrablizza – whirlissimo –vanilla swarm – icyskidski – robber’s veil – creaky-creaky –pshychohail – whippooccino – shimmerglisten –zhivagodamarbletash – sorbetdeluge- sleetspoot’n – melt-o-blast – slipperella – boomerangablanca – groundberry down –meringuerpeaks – cre’am-bouffant – peDtaH’ ej chiIS go’ –deep’nhidden – bad for trains – shovelcrusted – anechoic –blown from polar fur – vanishing world – mistraldespair – snow.

Jeg ramser opp eskimoens 50 ord for Snø like naturlig og enkelt som andre ramser opp sitt Fader vår eller sin Trosbekjennelse. Riktig nok har jeg stussa over at det noen ganger dukker opp lignende tema. Noen har nemlig hevdet at egypteren har like mange ord for sand, at et stammefolk i Afrika har like mange ord for kamel, og at samene har minst like mange ord for reinsdyr. Men sannheten er at eskimoen ikke har fullt så mange ord for Snø. Dette er en myte som begynte i 1911da antropologen Franz Boas skrev i The Handbook of North American Indian Languagesat at eskimospråk har fire forskjellige ord for Snø. I artikkelen Science and linguistics, som ble publisert i 1940, var antallet ord for Snø blitt til sju. Det var jo slett ikke noe imponerende snøvokabular? Da er jo 50 ord for Snø rett og slett en overdrivelse. 50 ord for Snø er altså en myte, og som alle andre myter blir den endret og utvidet til det absurde etter hvert som den har blitt gjenfortalt. Eskimoens ord for Snø, som i utgangspunktet var fire i 1911, økte til hele 100 i en New York Times artikkel i 1984. I en værmelding for Cleveland samme år fikk publikum vite at eskimoene har 200 ord for Snø. 

Like interessant er det at man bruker begrepet «eskimoer» i denne sammenheng. Eskimoer er ikke ei homogen gruppe, og de snakker ikke ett språk. Eskimoer, eller inuitter, som de selv kaller seg, holder til på Grønnland, Alaska og Canada, og de snakker hele elleve ulike språk. Dette viser at virkeligheten er mer nyansert enn vandrehistorier. Lingvistens forskning har endelig avkrefter denne vakre myten. De har både avkreftet myten og forklart hvordan den har oppstått. Men uansett ser det ut som at forestillingen om eskimoens ord for Snø er seiglivet.Eller som den kjente lingvisten Geoffrey K. Pullum sier det i det kjente essayet The great eskimo vocabulary hoax: «People cannot be persuaded to shut up about it […]»


Litteratur:
De 50 ordene for Snø; 50 Words for Snow. Kate Bush
Skepsis; Lingvisters fornemmelse for snø.

 

 

 

 

 

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.